Stichting Tinkerbel zorgt voor verwondering bij kinderen in Bravis ziekenhuis 6 november 2021

Voor kinderen heeft een verblijf in het Bravis ziekenhuis voortaan iets magisch. Dankzij een gulle gift van Stichting Tinkerbel kunnen kinderen met een echte toverstaf de kleur van een aantal kamers veranderen. Of zien ze bij binnenkomst van de operatiekamer hun eigen gekleurde vis of schildpad zwemmen op de wand. Daarnaast zien vijf behandelkamers er uit als een savanne of onderwaterwereld. Kinderarts Marijke van Aken is enthousiast: “Kinderen zijn echt verwonderd.”

Stichting Tinkerbel maakt zich sterk voor ernstig zieke kinderen van 3 tot 18 jaar in de regio West-Noord-Brabant en Zeeland. Dit doen ze door wensen te vervullen en daarmee een onvergetelijk moment voor kinderen te creëren. Toen Stichting Tinkerbel door het coronavirus minder wensen kon vervullen, ontstond het idee om via het Bravis ziekenhuis toch iets te kunnen betekenen voor de zieke kinderen in de regio.

Durven dromen
Team SPARKLE, een multidisciplinair team wat het wegnemen van angst, pijn en stress bij kinderen als doel heeft, mocht nadenken over de invulling van de schenking. “Ons team is ervan overtuigd dat het aanpassen van behandelruimtes bijdraagt aan het comfort van de kinderen tijdens behandelingen. Dit kan overal in het ziekenhuis zijn. We hadden ideeën voor de operatieafdeling, kinderafdeling, spoedeisende hulp en de bloedafname. “Stichting Tinkerbel was zo enthousiast dat ze besloten al onze wensen in één keer te vervullen” aldus Marijke van Aken, kinderarts en één van de twee initiatiefnemers van team SPARKLE:Voor kinderen heeft een verblijf in het Bravis ziekenhuis voortaan iets magisch. Dankzij een gulle gift van Stichting Tinkerbel kunnen kinderen met een echte toverstaf de kleur van een aantal kamers veranderen. Of zien ze bij binnenkomst van de operatiekamer hun eigen gekleurde vis of schildpad zwemmen op de wand. Daarnaast zien vijf behandelkamers er uit als een savanne of onderwaterwereld. Kinderarts Marijke van Aken is enthousiast: “Kinderen zijn echt verwonderd.”     Behandeld worden in een savanne of onderwaterwereld Vijf behandelkamers hebben een eigen thema gekregen. Op de kinder-OK en behandelkamer op de kinderafdeling in Bergen op Zoom waan je je in een heuse onderwaterwereld, compleet met waterdieren zoals vissen, orka’s en schildpadden. Bezoekt een kind de behandelkamer van het laboratorium in Roosendaal of Bergen op Zoom? Dan zit hij of zij letterlijk tussen de giraffen en olifanten in de savanne. “Met een UV-lampje kunnen kinderen zelfs nog meer dieren ontdekken”, aldus Nicky Smeulers anesthesioloog en initiatiefnemer van team SPARKLE. In het laboratorium van Bergen op Zoom is er een speciale babykamer met strandthema en door middel van een videopaneel in het plafond kunnen baby’s kleuren en figuren zien die passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. “Zo proberen we rust te creëren. Niet alleen voor de baby, maar ook voor de ouders. Ook voor hen is het een spannend moment”, geeft Marijke aan. “Daarnaast hebben we vier verrijdbare projectors: de Qwiek.up. Hiermee kunnen we ook andere ziekenhuiskamers omtoveren tot bijvoorbeeld een dierentuin, aquarium of de Efteling.”     Licht in alle kleuren van de regenboog en een toverdiploma Kinderen kunnen met een echte toverstaf het licht van de kinder-OK en behandelkamer op de kinderafdeling veranderen in hun lievelingskleur. “Als kinderen hiervoor nog te klein zijn, helpen we ze stiekem een handje met de afstandsbediening. We maken er een leuk moment van, hierna krijgen ze hun toverdiploma”, aldus Marijke. Ook in de uitslaapkamer wordt er gebruik gemaakt van licht. Het kind mag voor de operatie aangeven welke kleur ze op de lichtschermen boven hun bed willen zien als de ingreep klaar is. Als het kind wakker wordt en de zelfgekozen kleur ziet, weet het meteen dat de operatie afgelopen is”, vertelt Nicky.


Je eigen kleurplaat tot leven brengen
Kinderen krijgen bij de pre-operatieve screening een kleurplaat van een vis of schildpad mee naar huis. Deze kunnen ze inkleuren en meenemen naar het ziekenhuis. “Net voor ze naar de operatiekamer gebracht worden scannen we hun kleurplaat in met een speciale scanner. Als de deuren van de operatiekamer opengaan, zien zij hun eigen dier zwemmen samen met de dieren van andere kinderen die die dag zijn geopereerd”, legt Nicky uit. “Dat is toch super.”


Het nieuwe Bravis
Bij de schenking is rekening gehouden met de verhuizing naar het nieuwe Bravis. “Alles kan meeverhuizen. Hierdoor kunnen de kinderen zowel nu, als straks, optimaal genieten van deze prachtige schenking”, aldus Marijke.


Voor een indruk hoe dit werkt klik op video Omroep Brabant

V.l.n.r. (onder naar boven): Piet van Kempen, Jack van Dort, Anneke Franken (leden van Stichting Tinkerbel) en kinderarts Marijke van Aken, medisch pedagogisch zorgverlener Ineke Blaauwhoed en anesthesioloog Nicky Smeulers (Bravis ziekenhuis)